Griep sneltest laat binnen half uur zien of patiënt besmet is met influenzavirus

Het Beatrixziekenhuis in Gorinchem gaat met partners Result Laboratorium en RLM (Regionaal Laboratorium Medische Microbiologie) vanaf 2 december werken met de griep sneltest. Dankzij deze test kan binnen dertig minuten worden vastgesteld of een patiënt is besmet met het influenzavirus. Een dergelijke sneltest zorgt onder meer voor duidelijkheid voor de patiënt en de zorgverlener, voor een goede doorstroom van patiënten en daarnaast voor een besparing op zorgkosten. De sneltest kan bovendien een onnodige opname voorkomen.

Kostenbesparend en patiëntvriendelijk
Mascha Ratten, hoofd van de Spoedeisende Hulp van het Beatrixziekenhuis: ‘Wanneer een patiënt binnenkomt met griepverschijnselen, dan volgen we een standaard procedure om verspreiding van het virus te voorkomen. De patiënt wordt in de kliniek opgenomen in een isolatiekamer, waar artsen en verpleegkundigen beschermende kleding dragen.
Dankzij de griep sneltest weten we al binnen dertig minuten of een patiënt inderdaad met het influenzavirus is besmet en is dus direct duidelijk welke patiënten in isolatie verzorgd moeten worden. Het resultaat is dat we patiënten niet meer preventief, soms onnodig, in isolatie hoeven op te nemen. Hiermee besparen we op zorgkosten. In een tijd waarin de druk op het aantal bedden groot is, zorgt deze test ook voor een betere doorstroom van patiënten. Ook kunnen we eerder een adequate behandeling starten wanneer we snel een uitslag weten.’

Over de test
De griep sneltest die het Beatrixziekenhuis in samenwerking met RLM en Result Laboratorium inzet, geeft, 24 uur per dag, binnen een half uur definitief uitsluitsel of een patiënt besmet is met het influenzavirus. Dat is erg snel: veel ziekenhuizen gebruiken een sneltest waarbij de uitslag langer op zich laat wachten. Bij alle patiënten die binnenkomen met verschijnselen die op griep duiden, wordt een keeluitstrijkje afgenomen. Bij Result Laboratorium in het Beatrixziekenhuis wordt dit materiaal direct na afname met speciale apparatuur van RLM getest en binnen een half uur verschijnt automatisch de uitslag.

Bron: Rivas Zorggroep, afdeling Marketing en Communicatie