Mazelen en diagnostiek

Het aantal gevallen van mazelen in Nederland stijgt sterk. Tot nu toe beperkt de verspreiding zich – net als vorig jaar – nog tot beperkte clusters, waarbij de gevallen herleidbaar tot groepjes mensen (vnl. kinderen) die elkaar besmetten. De verwachting is echter dat er meer verspreiding zal optreden, mede door een lage vaccinatiegraad.  Sinds de invoering van het Rijksvaccinatieprogramma in 1976 is er in Nederland iedere tien tot veertien jaar sprake van een mazelenuitbraak. Die treft vooral gebieden waar weinig mensen gevaccineerd zijn. De laatste grote landelijke uitbraak was in 2013.

De symptomen van mazelen zijn vlekjes op het gezicht en lichaam vaak gepaard gaand met koorts. Het kan ernstig verlopen bij ongevaccineerde zuigelingen, immuun gecompromitteerde, zwangere en ouderen; bij volwassenen neemt bovendien het risico op complicaties toe naarmate de leeftijd stijgt. Voor medewerkers in de zorg is het daarom extra belangrijk om beschermd te zijn tegen mazelen.

Voor diagnostiek naar mazelen (PCR en serologie) kunt u bij het RLM terecht. Voor meer informatie omtrent monsterafname zie ook [https://lci.rivm.nl/richtlijnen/mazelen#diagnostiek]. Bij aanvullende vragen over de diagnostiek, of bij een verdenking op mazelen kunt u, als aanvrager, contact opnemen met de dienstdoend arts-microbioloog, via 078-6523160.

Meer achtergrond informatie over o.a. de actuele stand van zaken is te vinden via:

https://www.rivm.nl/mazelen/actueel of via

https://www.ggdzhz.nl/infectieziektebestrijding/infectieziekten-a-z/mazelen